Velikonoční linecké cukroví - Velikonoční edice




Po delší odmlce se opět hlásím. Dnes mám pro vás připravené  velikonoční linecké cukroví. Koledníci si na něm za současné situace asi úplně nepochutnají, ale vy, kdo máte linecké rádi, si ho můžete dopřát i nyní, a ne jen na vánoce.



Suroviny (cca 2 a půl plechu):
250 g hladké mouky
150 g změklého másla
80 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
1 vejce
Citronová kůra z půlky citronu
špetka soli

Moučkový cukr na posypání (na barevný je potřeba barvivo - práškové či gelové)

Postup:
Mouku s cukrem prosejte, přidejte vanilkový cukr, citronovou kůru a špetku soli. Uprostřed směsi udělejte důlek, dejte do něj vejce a kolem nakrájejte na malé kousky změklé máslo.

Ze všech surovin vypracujte hladké těsto, zakryjte ho do sáčkem nebo fólií a dejte odležet do lednice. Stačí hodina, ale můžete ho nechat v lednici i přes noc.

Odleželé těsto nechte chvíli povolit při pokojové teplotě a na pomoučněném vále ho vyválejte na plát silný asi 3 mm. Z těsta vykrajujte kolečka, srdíčka nebo kytičky. Do druhé poloviny nezapomeňte vykrajovátkem udělat dírku.

Vykrojené tvary přendejte na plech vyložený pečícím papírem a vložte ho do lednice. Troubu mezitím předehřejte na 180°C a cukroví pečte 10 minut - dorůžova. Cukroví si hlídejte, každá trouba peče jinak.

Vychladlé linecké potřete marmeládou.

Na linecké jsem si připravila barevný moučkový cukr, a to tak, že jsem do sáčku dala trochu gelového barviva, a cukr jsem v něm promnula.

Hotové linecké vložte do krabice vyložené papírovými ubrousky. Díky marmeládě bude rychleji měknout.











Komentáře

Populární příspěvky