Domácí bylinkové máslo se solí





Doma jsme se pustili do výroby domácího másla, které se absolutně nedá srovnávat s těmi z obchodu. Až na nějaké výjimky, kterých není mnoho.

Na domácí máslo budete potřebovat smetanu ke šlehání, která by měla mít víc, než 30%. Pak už postačí jen robot, ruční šlehač nebo i ponorný mixér.

Já jsem máslo dělala ze 2 kelímků smetany, tedy z 500 ml, a získali jsme 213 g másla a nějaké podmáslí.

Takže postup je jednoduchý.

Obsah kelímku vlijte do mísy od robota a začněte šlehat. Šlehejte cca 10 minut. V průběhu té doby se začne oddělovat podmáslí. Jakmile se vám začne máslo zdát dostatečně hutné, vyklopte ho do cedníku vyloženým plátýnkem a slijte podmáslí.

Pak máslo hněťte pod proudem studené vody na prkénku, aby se vyloučily zbytky syrovátky a to asi 3x. Z másla by měla téct čistá voda.

Pokud máslo nedáte pod studenou vodu, může se stát, že zhořkne. My to neudělali a nestalo se tak. Ale voda je jistota :).

Do másla můžete také přidat sůl a bylinky.




Komentáře

Populární příspěvky