Pečeme dětem: Dort k 1. narozeninám - bez cukru

Dlouho jsem hledala dort, který bych nechala udělat, nebo sama udělala našemu Ondráškovi k 1. narozeninám. Co jsem věděla že nechci, je potahovaný dort. Jsou nádherný, barevný a věřím, že děti jsou z nich paf, ale myslím si, že ten náš roztoMilouš má na takový dort ještě dost času. Ano, nesnědl by ho celý. Co si budeme povídat, stejně se jen upatlají, dort rozpatlají, možná něco ochutnají, ale to je asi tak vše. No, ale i tak...

Takže jsem hledala nějaký zdravější dort. Sama jsem měla vybraný nějaký s piškoty, ale i ty obsahují cukr. Ale pak mi v chatu na FB přistál odkaz na tento dortík a hned bylo jasno.


Jo jo, jsem matka, co své dítě drží hodně daleko od cukrů, nic mu nedopřeji a místo mlsot dostává kukuřičné křupky a ovoce. Ale jak říkám... Myslím si, že cukru si za život ještě užije až až.

Takže pro všechny příznivce (i pro nepříznivce:)) zdravějších dortů tu mám jednoduchý recept, který najdete i zde. Určitě se na odkaz podívejte. Máte tam uvedený postup na domácí Lučinu. A dejte pozor, dort je potřeba začít dělat DEN PŘEDEM!!!



Jdeme na to...

Korpus:
4 zralé banány
3/4 hrnku jablečného pyré (rozmačkaná povařená jablka)
1 a 1/2 hrnku špaldové mouky
1 čajová lžička jedlé sody

Krém:
2 kvalitní velké bílé jogurty (např. Choceňský)
6 jahod

4-5 jahod na ozdobu (já jich měla mnohem víc)

Krém
Základ na krém je třeba připravit den předem - zamíchejte oba dva bílé jogurty v misce a pak je nechte přes noc v lednici okapat na plátýnku - oddělí se syrovátka, kterou můžete použít třeba do chleba; nahoře v plátýnku zůstane krémový sýr.

Korpus
Troubu předehřejte na 180 °C.
Rozmačkejte banány. Ve větší míse smíchejte mouku s jedlou sodou. K mouce přidejte banány a jablečné pyré a promíchejte. Menší hlubší plech nebo menší dortovou formu vyložte pečícím papírem a rozprostřete na něj těsto. Já jsem pekla korpus v dortové formě asi 30 minut. Po vychladnutí jsem na korpusu vrchní část zarovnala a tento vrch byl spodkem dortu. Poté jsem dort rozřízla na 3 části.

Krém
Do základu na krém přidejte 6 rozmixovaných jahod a pečlivě promíchejte.
Já jsem si krém rozdělila na dvě části a pouze do té jedné jsem přidala jahody.
Tímto krémem jsem promazala jednotlivé části dortu.
Druhou částí krému - tou bílou jsem pomazala celý dort, který jsem následně dozdobila jahodami.


A jak mi dort chutnal? Ochutnala jsem pouze odřezky. Nejdřív samotný a přiznám se bez mučení, že jsem z toho nadšená nebyla. Mávla jsem na tím rukou se slovy "No jo, není tam cukr".

Jenže když jsem si dala na ten kousek krém a jahodu... Hmm, to byla jiná. Prostě to spolu všechno hezky hraje.

Všem, kdo se pro tento dortík rozhodnou přeji dobrou chuť a ať i prckům chutná.

Aktualizace: U nás měl dort velký úspěch. Ondrášek snědl celý svůj kousek a pochutnali si i gratulanti.





Komentáře

  1. Dort jsem dnes upekla. K ozdobení jsem ještě pridala hroznové vino. Dcera s nadšením zbaštila svůj kousek a i já jsem si pochutnala. Dekuji za recept. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, děkuji moc za recept, chtěla bych se zeptat, mám pouze dortovou formu o průměru 24 cm, poradila byste mi, jak mám upravit množství surovin, aby se dort povedl? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobry den, prosim chci se zeptat, cim byste nahradila banany? Nase mala je nemuze. A do korpusu je to dulezita lepiva slozka. Mrkev taky nemuze..Nevim cim nahradit. Jinak recept vypada suprove!

    OdpovědětVymazat
  4. Tak nevím, dvrdá krusta okolo a vevnitř měkké lepivé. Asi se něco pokazilo. Nebo to tak má vypadat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám stejnou placku, to se plastovou lžičkou ani neukrojí. Nevím, zda to náplní změkne, ale moc si to nemyslím. 😓😓

      Vymazat
  5. Dobry den, dnes jsem pekla take tento dort. Jesteze s jednodennim predstihem. Samotny korpus jsem musela pect 80min - spejle stale lepila. A kdyz jsem se pustila do delani kremu s jahodami,tak z toho byl spis koktejl. Takze zkousim nechat podruhe okapat pres platynko ted uz i s jahodami a uvidime, co z toho vznikne.

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá moc krásně :-) akorát se bojím těch čerstvých jahod kvůli alergiím?

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, když bych tento dort chtěla udělat normálně cca pro 6 dospělých lidi, mohla byste mi upravit ty ingredience? Prosiiim👌

    OdpovědětVymazat
  8. Musim moc pochvalit. U nas se zaprasilo a nezbyl ani kousek. Delala jsem presne podle receptu a mne chutnaly i odrezky, natoz komplet kombinace chuti. Moc děkuji za inspiraci a skvely recept na zdravejsi mlsani.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky